keskiviikko 30. lokakuuta 2013

How to restart X in Debian?

Just a quick note and reminder (for myself). I have experienced occasional GUI freezes. The mouse moves but nothing else works. However, I'm able to switch to command line (Ctrl + Alt + F1).

From terminal I can restart X with this (as root):
service gdm3 restart
And then the we run again... 

lauantai 20. huhtikuuta 2013

3D verkossa ilman lisäosia (WebGL + X3DOM + Javascript)


Reaaliaikaisten 3D-materiaalien käyttö verkossa on tähän asti vaatinut erilaisten lisäosien asennusta. Tämä on ollut äärimmäisen kömpelöä sekä harvoin alustariippumatonta. Lisäksi erilaiset suljetut formaatit ovat asettaneet sisällöt vaaraan. Digitaalisen kulttuuriperinnön näkökulmasta tärkeää on, että työtä ei tehdä turhaan eikä aineistoja kadoteta sitä mukaa kun kaupallisten tuotteiden tuki lakkaa.

Uusimmat selaimet (Microsoftin selainta lukuunottamatta) eivät enää välttämättä tarvitse laajennuksia kolmiulotteisen sisällön näyttämiseen. WebGL:n avulla selain voi käyttää hyväkseen 3D-näytönohjaimen ominaisuuksia suoraan.

Tekniikka itsessään ei vielä tietenkään vielä riitä. Malli täytyy saada näkymään tässä formaatissa ja siihen pitää lisätä tietoja ja mahdollisesti interaktiivisuutta. X3D on standardoitu XML-formaatti 3D-materiaaleille ja X3DOM on javascript-kirjasto, jonka avulla X3D-tiedostoja voidaan kääntää WebGL:n ymmärtämään muotoon.


Petäjäveden vanhan kirkon virtuaalirekonstruktio X3DOM-versiona.

Tein yksinkertaisen demon, jossa käytin aikaisemmin tekemääni Petäjäveden vanhan kirkon mallia. Malli on tallennettu X3D-formaattiin Blenderissä eikä sitä ole käsin muokattu. Koska 3D-objektit ovat osa normaalia DOM-rakennetta, pääsee niihin käsiksi kuten verkkosivun elementteihinkin. Tämä tietysti edellyttää, että mallintaja on ollut johdonmukainen objektien nimeämisessä. Esimerkiksi kaikki ikkunat voidaan helposti piilottaa, jos ne on nimetty "ikkuna_2", "ikkuna_3" ja niin edelleen. Nyt tarvitsee vain etsiä kohteet, joiden alussa on sana "ikkuna" ja asettaa niiden renderointi pois päältä.

Kokeilun pohjalta X3DOM vaikuttaa erinomaiselta lähestymistavalta. Se yhdistää standardin formaatin viimeisimpään selainteknologiaan. Mallit ovat turvassa vaikka javascript ja WebGL tulevat katoamaan ennemmin tai myöhemmin.

Demo löytyy täältä:
http://opendimension.org/reconstructions/petajavesi/



perjantai 19. huhtikuuta 2013

Väittelijä väittää, kuuleeko kukaan?


Lumemenneisyys 2013 on takana. Erinomainen tapahtuma, jota pitää yrittää hieman tarkemmin purkaa jossain vaiheessa. Mutta nyt on itsereflektion paikka.

Goggles on tunnistanut pöydälläni olleen lastenkirjan ja
etsinyt sen saksankielisen alkuperäisteoksen. (kuva esityksestäni)
Yksi asia on tullut selväksi: Väitöskirjan kirjoittaminen ei riitä. Ihmisiä voi kyllä yrittää saada lukemaan sitä, mutta se ei ole ihan helppoa. Ne, jotka työskentelevät asian parissa, eivät ehdi lukemaan ja ne, jotka ehtivät lukemaan, eivät työskentele asian parissa.

Väitöskirja ei voi olla päätepiste. Omaa tutkimusta on vietävä framille. Ei välttämättä niin että "tiedän miten asia on", vaan paremminkin että "asiaa voi katsoa näinkin". Tosin voi sitä näkökulmaa tietysti vähän terästää.

Eli seminaareihin ottamaan senkka nenästä. Paha veri ulos ja hyvä veri sisään.





sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Inverting checkbox selections with JQuery


I was building my first X3DOM test case and I needed to invert a checkbox selection with JQuery.  I found several ways of doing this that worked with previous versions but not with 1.9.1.

My first attempt was this ( inside .each -function):
$(this).attr("checked",!$(this).attr("checked")); 
That didn't work. Next attempt:
 $( this ).attr( 'checked', $( this ).is( ':checked' ) ? '' : 'checked' );
Nope. Then this:
$(this).is(':checked') ? $(this).removeAttr('checked') : $(this).attr('checked','checked');
Then I found it. Just click it with JQuery:

$(this).trigger('click');

Nice and simple!

torstai 31. tammikuuta 2013

Museossa voit kansalaisosallistua! (= tehdä ilmaista työtä)

Museoviraston julkaisu Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri 1.0 sisältää lupaavan sanan Kansalaisosallistuminen. Ajattelin jo, että onpa hyvä että tämäkin puoli otetaan huomioon  kokoelmanhallinnan eri vaiheissa ja kokoelmanhallintajärjestelmissä. Mutta eipä se sitten tarkoittanutkaan ihan sitä mitä minä ajattelin:

Kansalaisosallistuminen-prosessissa hyödynnetään vapaaehtoista työvoimaa ja
asiantuntemusta uusien aineistojen luomisessa, olemassa olevien täydentämi-
sessä tai virheiden löytämisessä ja korjaamisessa.
 
Tavoitteet: Museon tietojen syventäminen ja/tai korjaaminen.


Oppaan mukaan kansalaisosallistuminen tarkoittaa siis sitä, että kansalaiset osallistuvat ilmaiseksi museon tietojen korjaamiseen museoiden omien järjestelmien sisällä. Se ei siis tarkoita sitä että museo auttaisi kansalaisia osallistumaan kulttuuriperinnön määrittelemiseen, jakamiseen ja omaksumiseen siellä missä ikinä ovatkin.

Hilpeää. Olisiko parempi termi ollut talkootyö?


keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Sex, Violence and Free Culture


This book has all the elements of an international best-seller. Adventures of German U-boat officer during World War I. There is a love story, thrilling action, violence and international conflict. May I present: The Diary of a U-boat Commander

But it is not for sale. It is completely free. Brought to You by the project Gutenberg.

Again and again I am amazed at the richness of the Internet and Free Culture.

lauantai 19. tammikuuta 2013

Purku-klubi: Rahat vai kuvat?


Sain ilokseni kutsun panelistiksi Valokuvataiteen museolla järjestettyyn Purku-klubin keskustelutilaisuuteen nimeltään Rahastavatko museot kuvallisella kulttuuriperinnöllä? Tälläiset keskustelutilaisuudet ovat hieman hankalia, ainakin tutkijan näkökulmasta. Näkökulmia ja kysymyksiä nousee esiin tiheästi, eikä aikaa juuri voi käyttää asoiden määrittelyyn, jolloin seurauksena on yksinkertaistuksien, väärinymmärryksien ja provokaatioiden sekamelska.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tällaiset tilaisuudet olisivat turhia. Päinvastoin, tilaisuus antoi ainakin minulle - ja toivottavasti monelle muullekin - paljon ajattelmisen aihetta. Keskustelu myös jatkuu ainakin blogien välityksellä. Yhtenä panelistina ollut Kaisa Kyläkoski on summannut tilaisuutta omassa blogissaan ja toinen panelisti Kimmo Levä käsitteli aihetta omassa blogi-kirjoituksessaan.

Tilaisuuden anti? 


Museoihmiset paketoivat kuvien maksullisuuden näppärästi talouskysymykseksi. Eli museot julkaisisivat vapaasti kuvia, mutta kun kuvista tulee tuloja, ei niitä ole varaa julkaista vapaaseen käyttöön, koska tulot menetettäisiin. Tämä olisi hyvä argumentti jos se olisi totta. Mutta kun se ei ole.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa Kaisa Kyläkoski tai joku muu bloggaaja käyttää kuvaa blogissaan ja samalla tarjoaa taustatietoa tai yhdistää kuvan johonkin muuhun materiaaliin. Toisin sanoen rikastuttaa kuvallista kulttuuriperintöä tarjoamalla meille sitä paljon puhuttua sisältöä.

Paljonko museo menettää tässä tapauksessa rahaa? Ei yhtään, koska bloggaaja tuskin on valmis maksamaan kuvista. Mutta kun kuva on maksullinen ja uudet sisällöt jäävät tekemättä, voidaan kysyä, paljonko yhteiskunta menettää museon käytäntöjen takia kulttuurisisältöä.

Open Data


Blogissaan Levä kutsuu meitä, jotka kannatamme vapaampaa kuvien käytettävyyttä, open data -ajattelun edustajiksi. Ja kuten Levä itsekin toteaa, hän ei ole perehtynyt Open Data -ajatteluun. Hänen tulkintansa asiasta (ilmeisesti museoiden kannalta katsottuna) on jonkinlainen ansaintalogiikka, joka perustuu ilmaisiin näytteisiin(?). Säädyllisempi tulkinta on ajatella Open Datan edustavan yleistä hyvää. Siis sitä, että avoimesti ja ilmaiseksi saatuvilla oleva materiaali, joka on julkisilla varoilla tuotettu, on yhteisön kannalta hyödyllisempää kuin siitä yhden toimijan mahdollisesti saamat tulot.

Mielenkiintoisesti Levän Purku-klubia edeltävä blogikirjoitus käsittelee oppimisen murrosta ja museoiden osuutta siinä. Lainaus:
Museotulevaisuuden kahdeksas kysymys on, mitä meidän pitäisi tehdä, jotta museo tunnistetaan keskeisenä elämän mittaisen oppimisen paikkana sekä muodollisen että vapaa-ajan oppimisen sektorilla.
Olisiko aineistojen avaaminen Open Datan hengessä yksityiseen ja opetuskäyttöön se keino?

Mitäs nyt?


Aivan aiheellisesti Levä kysylee blogissaan ehdotuksia tilanteen ratkaisuksi. Vaihtoehtoja ei tarvitse etsiä kovin kaukaa. Vierailu Rijksmuseumin sivuilla on virkistävä kokemus kaiken rahapuheen jälkeen. Sieltä voi valita vaikkapa Vermeerin teoksen Maitotyttö,  klikata linkkiä "Download this work (and go creative)" ja nauttia 2261 * 2548 pikselin kuvasta.






Ennen kuvan lataamista täytyy määritellä mihin käyttöön kuva tulee. Kuvat ovat vapaita henkilökohtaiseen käyttöön (myös verkkokäyttöön), opetukseen ja myös opinnäytetöihin. Ainoastaan kaupallinen ja mainoskäyttö on maksullista.



Suurempaa kontrastia voi tuskin kuvitella verrattuna monien Suomen museoiden surkuhupaisiin vesileimavirityksiin.


Taco Dibbits, Rijksmuseumin kokoelmajohtaja:

"We created Rijks Studio based on the belief that the collection of the Rijksmuseum belongs to us all. The collection inspires, we want to unleash the artist in everyone.” [lähde] 

Olisipa hieno kuulla tuo lause suomalaisen museon edustajan suusta. Tammikuisessa keskustelutilaisuudessa sen sijaan sain kuulla erään museon edustajalta, että kyllä se on se museo joka sen kokoelman omistaa. Mutta aina voi unelmoida, eikö niin?

Miksi te ootte olemassa?


Paneelin aikan Kaisa Kyläkoski lähes tulkoon parahti kysymyksen "Miksi te (museot) olette olemassa?" Mielestäni se on aika relevantti kysymys. Sitä voisi ehkä tarkentaa kysymyksellä "ja ketä varten?".


Alla vielä mieleniintoista katsottavaa:
Rijksstudio Digital Innovation Think Tank