maanantai 5. lokakuuta 2015

Wikidata ja Dali


lähde: openclipart.org

Wikidata on mahtava projekti. Jos et vielä tiedä mikä wikidata on, käy tutustumassa: wikidata.org

Miksi pitäisi innostua wikidatasta?

Tyhmää nörttipuuhaako vaan? Ehkä vähän nörttipuuhaa, mutta ei tyhmää. Wikidata auttaa ratkaisemaan yhden wikipedian perustavanlaatuisen ongelman eli sen inhimillishistoriallisen tiedon rakenteen.  Toisin sanoen wikipedia on tiedonhallinnallisesti sotkuinen, kuten me ihmisetkin olemme.

Wikipediassa kyllä on tietorakenteita kuten kategoriat ja infoboksit. Kategoriat ovat parhaimmillaan erinomaisia ja huonoimmillaan täysin absurdeja, kuten "List of people named Sean".

Lisäksi kategorioiden hierarkia ei ole aina looginen ja artikkeli kuuluu johonkin kategoriaan vain jos joku on sen sinne huomannut laittaa. Wikipedia tarjoaa siis jonkin verran säännöllisiä rakenteita tiedolle mutta niiden käyttö on epäsäännöllistä.

Siksi wikipedia sellaisenaan on konehaun painajainen.

Wikidata sen sijaan on tarkoitettu koneille. Toisin sanoen, se tarjoaa koneluettavaa ja konehaettavaa dataa.

Kerrohan Wikidata, missä museoissa on Dalin teoksia?

Tätä voi kysyä Wikidatalta sangen helposti *. Wikipediasta tällaisen tiedon kaivaminen olisi kyllä mahdollista, mutta myös hyvin työlästä ja epävarmaa.

Voit kokeilla kyseistä hakua seuraavan linkin kautta: Näytä kaikki museot, joissa on wikidatan mukaan Dalin teoksia. Klikkaa vain excute -painiketta aukeavalla sivulla.

Kyselykieli jolla haku on tehty on nimeltään SPARQL (lausutaan jotensakin kipinäksi,  "sparkle"). Sillä voi hakea tietoa tietyntyyppisistä tietoaineistoista.

Lisää kyselyjä:

Täältä löydät lisää hakuesimerkkejä: SPARQL query examples.
  
Wikidata ja SPARQL mahdollistavat yhden erittäin hyödyllisen kyselytyypin, nimittäin sen kysymisen mitä puuttuu. Voimme kysyä wikidatalta niitä Dalin teoksia, joilla ei ole paikkaa eikä kokoelmaa: Näytäpä ne, wikidata!



(*) sangen helposti on suhteellinen käsite. Minulle SPARQL oli entuudestaan tuntematon ja oikeanlaisen kyselyn aikaansaamiseen meni kyllä tovi aikaa.

PS. Jan Ainali piti erinomaisen esittelyn Wikidatasta Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön työpajassa Isossa pajassa. Tästä innostuneena kirjoitin tämän. Joskus kannattaa vaan innostua.





2 kommenttia:

  1. Aol Helpline Number Aol technical support Helpline number assist you in technical questions while using aol email services And facing any issues related to Aol login,emails issues, are answered by Aol Helpline team.Please contact us at +1800-284-6979. our customer support officer are available 24x7 round o clock.feel free to contact us.
    Aol Helpline Number

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista